Find vej: Forside » Artikler » Det skal være let at komme til lægen

Det skal være let at komme til lægen

Lagt på Vores-tandlæge.dk den 02-07-2014 af DentistMaster

Ny undersøgelse viser dårlig tilgængelighed for borgere med funktionsnedsættelse i praksissektoren. Det skal være let at komme til sin læge eller anden behandler, og det er det ikke altid, hvis man har funktionsnedsættelse.

Men en ny opgørelse af tilgængeligheden i praksissektoren i Region Hovedstaden viser, at blot 40 procent af alment praktiserende læger, 22 procent af tandlægerne og 36 procent af psykologerne i Region Hovedstaden har adgang for borgere med handicap eller midlertidig funktionsnedsættelse.

Det ser Udvalget vedr. tværsektorielt arbejde i Region Hovedstaden med stor bekymring på.

- Det er for dårligt, at så få private behandlere tager hensyn til folk med fx en kørestol eller krykker. Det er ikke i orden, at adgangen til behandling på den måde forskelsbehandles. Egen læge er den mest centrale sundhedsperson for mange, og det er derfor et særligt problem, når grupper af patienter ikke engang kan komme ind ad døren med deres kørestol, siger formand for Udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde, Maja Holt Højgaard (S).

Vejledende opfordring
Opfordringen fra udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde er kraftig, men udelukkende vejledende, da det er de forskellige overenskomster med behandlerne samt byggelovgivningen, der bestemmer på området.

- Vi vil rigtig gerne samarbejde med de private behandlere om at tænke tilgængeligheden for personer med funktionsnedsættelse ind i deres klinikker. Vi vil gerne hjælpe til, at man kan benytte sig af en ekstern rådgiver til at få certificeret sin klinik, siger Maja Holt Højgaard.

Udvalget opfordrer samtidig til, at behandlerne sørger for at være helt opdaterede på www.sundhed.dk. Her kan borgeren finde frem til den rette behandler, der også har taget hensyn til funktionsnedsættelse.

Fakta:
• Anvender man certificerede rådgivere kan klinikejerne få en rapport, der foruden tilgængeligheden beskriver muligheden for forbedringer i klinikken i de eksisterende lokaliteter.
• I forbindelse med arbejdet med udvikling af praksissektoren har regionsrådet i Region Hovedstaden afsat midler til arbejdet med vurdering af tilgængelighed ved en ekstern part.

Yderligere oplysninger:

• Maja Holt Højgaard (S), formand for Udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde, mobil:27 24 38 04, email:maja.hoejgaard@regionh.dk
• Pressevagten i Region Hovedstaden, tlf. 70 20 95 88