Find vej: Forside » Artikler » Ny HPV-vaccine i børnevaccinations­programmet

Ny HPV-vaccine i børnevaccinations­programmet

Lagt på Vores-tandlæge.dk den 02-02-2016 af DentistMaster


Fra mandag den 1. februar skifter børnevaccinationsprogrammet HPV-vaccine. Den ny HPV-vaccine hedder Cervarix, og erstatter Gardasil, som har været i brug siden 2009.Skiftet skyldes udfaldet af Statens Serum Institut lovpligtige udbud for vacciner. I udbuddet vægtes fastsatte udbudskriterier for effekt, bivirkninger, sidevirkninger (her vægtes beskyttelse mod kondylomer) samt pris. Efter en samlet vurdering blev vaccinen Cervarix valgt.

Cervarix beskytter mod de to onkogene HPV-typer 16 og 18, som er ansvarlig for 70 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Og både når det gælder beskyttelse mod livmoderhalskræft og når det gælder bivirkninger ligner Cervarix, den HPV-vaccine, som har været brugt indtil nu. Til forskel for Gardasil beskytter Cervarix ikke mod kønsvorter.

Cervarix blev godkendt til brug i Europa (EU) i 2007, og der er indtil nu givet ca. 57 millioner doser globalt. Vaccinen anvendes fx i børnevaccinationsprogrammet i Holland, Finland, Island og Ungarn. Cervarix er godkendt til anvendelse fra 9-års-alderen. Sundhedsstyrelsen anbefaler den givet i børnevaccinationsprogrammet ved 12 år.

Alle piger, som modtager deres første HPV-vaccination den 1. februar 2016 eller senere, skal vaccineres med Cervarix. Alle piger, der allerede har modtaget mindst én Gardasil, skal færdigvaccineres med denne vaccine. Dette skal ske inden udgangen af januar 2017.

Cervarix er testet sammen med andre vacciner, også de der indgår i børnevaccinationsprogrammet, og kan gives på samme tid.

I Danmark har debatten om mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen været livlig. Lægemiddelstyrelsen fortsætter overvågning af sikkerheden/bivirkninger ved HPV-vaccinerne og opfordrer fortsat sundhedspersoner, patienter og pårørende, der har formodning om, at de selv eller deres patienter eller pårørende har fået bivirkninger, til at indberette formodede bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen. Da det er første gang Cervarix bliver brugt i børnevaccinationsprogrammet, har Lægemiddelstyrelsen besluttet, at vaccinen skal være omfattet af skærpet indberetningspligt, således at alle formodede bivirkninger ved vaccinen skal indberettes af læger (tandlæger og jordemødre).